Radiolänkar

Intervju med Maria Sveland och Katarina Wennstam i P1 Studio Ett 26 augusti 2011 om ”Happy Happy -en bok om skilsmässa”

Under sommaren 2008 och 2009 var Maria Sveland tillsammans med Johanna Langhorst producent och programledare för sommarserien Heliga Familjen som sändes i P1. Nedan finns lyssningsbara länkar för alla er som saknar serien som både berörde och upprörde svenska folket.

”Heliga Familjen” belyser idag några alternativ till den traditionella heterosexuella kärnfamiljsnormen. Vi träffar Hanne Gorton Lindblad, 18, som växt upp med homosexuella föräldrar. Vi hör även Tove, som valt att inseminera sig för att kunna få barn utan att ha en partner. Och så äter vi middag med socialministern Göran Hägglund, känd för att ifrågasätta alla andra familjeformer än den heterosexuella kärnfamiljen.

”Heliga familjen” – När man talar om familj och jämställdhet hänvisar pessimisterna ofta till naturen, och säger att vi inte kan ändra på de roller som evolutionen givit oss. Eftersom Darwin fyller 200 år i år, så tänker ”Heliga Familjen” titta lite närmare på vad vi egentligen vet om hur våra förfäder levde. Vi talar med professor emeritus i biologi Staffan Ulfstrand som skrivit boken ”Darwins idé” och flera andra forskare som studerat den mänskliga naturen och vetenskapens ideologi. Och så äter vi middag med Göran Skytte, som tycker att biologisternas tankar är fascinerande.

Fredag 24 juli 2009 kl 11:00

”Heliga Familjen” granskar papparollen och frågar sig varför pappor hamnar på femte plats när barn graderar vem de helst vill bli tröstade av? Vi räknar också ut att det kommer att ta 211 år innan pappor tar ut lika stor del av föräldraledigheten som mammor, om vi fortsätter i den här takten. Vi talar med Dick Sundevall, som skrivit boken ”Du ska bli pappa”, och så äter vi middag med Göran Skytte.

”Heliga familjen” – Drömmen om det perfekta boendet och de moderna kraven på att visa vem du är genom din konsumtion skapar problem för många familjer idag. Det finns mycket pengar att tjäna på kärnfamiljsidealet, men undersökningar visar att ägande skapar stress. Heliga Familjen talar med Ernst Kirchsteiger om renoveringshets och träffar trebarnsföräldrarna Inga och Clas, som har ägnat ett flertal somrar åt att jobba med sommartorpet istället för att vara lediga. Och så äter vi middag med miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

”Heliga familjen” – Om ett år ska kronprinsessan Victoria äntligen få gifta sig med sin Daniel, men vad hade hänt om Daniel hetat Mohammed istället, eller om han hade varit en hon? I monarkin Sverige 2010 får inte alla gifta sig med vem de vill, problemen med hederskultur kan ta sig fruktansvärda uttryck och bör tas på allvar, även när de återfinns i rikets allra heligaste familj. Hör Zelda 6 år, royalist, näringsminister Maud Olofsson, rörd ditt tårar vid eklateringen av den kungliga förlovningen, Are Hamednaca från Sharafs Hjältar på Fryshuset, Carl Johan de Geer, konstnär och styrelseledamot i republikanska föreningen, samt Helena Henschen, författare.

Fredag 03 juli 2009 kl 11:00

”Heliga familjen” – Heliga Familjen granskar den mammabild som tidningen Mama presenterar och undersöker varför så många mammor ständigt lider av dåligt samvete. Vi får även träffa Maggan och Birgitta i Degerfors, som fortsatt att fungera som mammor långt efter det att barnen flyttat hemifrån, nu till sina män Lennart och Leffe. Och så äter vi middag med Marianne Lindberg De Geer och Carl Johan De Geer och deras familj.

”Heliga familjen” – Heliga familjen ställer den blasfemiska frågan: Varför föder vi barn? Barnboksförfattaren Christina Björk har valt att inte ha några barn, den franska psykoanalytikern Corinne Maier har skrivit en bok om att hon ångrar att hon någonsin blev mamma medan författaren Unni Drougge inte kunde få nog av barn, eftersom det var en sådan kick att se en helt ny person landa på jorden. Hans Roslig, proffessor i internationell hälsa, avslöjar våra vanligaste missuppfattningar i befolkningsfrågan.

I det första programmet äter ”Heliga familjen” middag med Marcus Birro, 36, författare och sambon Jonna Vanhatalo, 32, bloggare. Marcus Birro var en avdem som reagerade starkt kritiskt på programserien förra sommaren. Han blev så arg att han kallade producenterna för onda skalbaggar. Nu får han chans att berätta vad det var med Heliga familjen som provocerade honom så.

Lyssna här

”Heliga familjen” från 2008 hittas här


I huvudet på Bingo

 

Comments are closed.