Det har strömmat in stöd, pepp, kärlek under hela kvällen, natten och dagen. Det betyder otroligt mycket! Efter fredagskvällens vidrigheter kände jag ett desperat behov av att finna mening i det hela. Meningslösheten med att jag överhuvudtaget åkte till Gräv 2013 och deltog kändes outhärdlig. Att döma av innehållet i mail och meddelanden verkar det dock som om många både fått upp ögonen för både gubbvälde, maktstrukturer och härskartekniker. Det är bra och känns meningsfullt.

Många uttrycker också att min beskrivning bekräftat egna liknande erfarenheter. Påfallande (oroväckande) många är också de som delat med sig av snarlika möten med Janne Josefsson. Både före detta kollegor och nuvarande som uttryckt att de mött samma aggression som den jag beskrev från Janne.

Det får mig att undra över tystnaden och vad det är som gör att denne man får fortsätta härja ostört? Varför har inte någon sagt ifrån? Varken chef eller anställd?

Det får mig också att tänka på en känd nyhetsankare som utsatte en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier där cheferna unisont försökte tysta ner detta eftersom han var en sån välkänd och populär tv-profil. Är det samma mekanismer som ligger bakom tystnaden och flatheten kring Janne Josefsson?

Sedan några ord om Grävs fega ordförande Terje Carlsson som i en Expressenartikel ”beklagar om Sveland känner att han blivit vilseledd av inbjudan”. I samma intervju avsvär han sig ansvaret för att debatten blev som den blev samt att han tycker att ”det ska vara högt i tak på grävseminariet”.

Att Terje gång på gång i telefon och via mail intygat mig att det absolut inte skulle bli en debatt utan ”ett trevligt, avslappnat samtal” och att samma Terje inte heller lyfte ett finger för att avbryta eller avstyra när han såg vartåt det barkade (vilket blev uppenbart så fort Janne öppnade munnen) avslöjar tyvärr den manliga homosocialiteten, medlöperiet och ryggradslösheten han står för. När Täppas Fogelberg på sin blogg skriver såhär om Terje:

Terje, min vän och tillika nyvald ordförande för Grävföreningen, är lycklig. ”Årets Mediahändelse” säger han muntert som den Journalisträv han är.”

Får det mig att undra hur mycket Terje verkligen beklagar hur debatten urartade. Eller är Terje liksom så många andra av hans manliga (och kvinnliga) kollegor också rädd för Jannes aggressivitet?

Det är på tiden att vi börjar prata och synliggöra maktens strukturer –hur de verkar och vilka konsekvenser det får. Ju fler som berättar desto tydligare blir strukturen.

Tack alla som visat sitt stöd –kampen fortsätter!

 

 

 

 

 

47 Responses to Tysta medlöpare och högljutt motstånd

 1. Lola Bonk skriver:

  För ut trollen i ljuset, så spricker dom!
  Du är fantastisk och beundransvärd, Maria. Du är så viktig för så många. Det är svårt att stå i fronten som du gör, och således få käka offentlighetens smällar. Jag önskar vi kunde dela på den bördan allihop, men vi har olika roller och funktioner att fylla. Det här blev din. Och det är viktigt att du verkligen känner hur uppskattad du är och betydelsen av ditt arbete. Vill boostbomba dig med kärlek, styrka och energi! Du Behövs! <3

 2. noboytoy skriver:

  De kvinnor som har lyckats undgå att möta de här männen som försöker vinna debatter/diskussioner mot/med kvinnor genom att bli hotfulla, aggressiva, slänga saker omkring sig, gapa och skrika eller genom att ägna sig åt vikt- och utseendemobbing, måste leva i som eremiter i grottor? Eller har de aldrig vågat säga emot en man?

  Själv har jag den här typen av män i min egen familj, på mitt arbete, i mina f.d ”kärleksrelationer” med män och jag har också mött den här typen av män när jag har varit i kontakt med diverse olika myndigheter, organisationer och företag.

  Män som inte tål att en kvinna tillrättavisar dem, ”vinner” diskussioner eller bara visar sig vara mer kompetent. Män som blir så förnedrade/provocerade av att ”förlora” mot en kvinna, att de inte ens reflekterar över hur deras reaktion av aggressivitet och ofta rent raseri, uppfattas av omgivningen.

  Män som inte tål att bli nobbade av en kvinna och som därför skriker ”bitch” och ”hora” efter henne.

  I mina ögon ser jag mycket, mycket små män och till skillnad från många andra kvinnor blir jag inte rädd (så länge jag har folk omkring mig). Jag får istället svårt att hålla mig för skratt. Kan dessa män bli mer pinsamma och ömkliga?

 3. Makbo skriver:

  Tusen tack för att du finns och gör det du gör. Ditt engagemang blir min och andras inspiration. Ta emot omtanke och kärlek där du får den så att du står pall. Du behövs!

 4. Cim skriver:

  Åh jag sitter här alldeles varm i ansiktet och skitförbannad över vad du utsattes för. Så oerhört pinsamt och inkompetent! Helt otroligt!
  Tack för att du skrev om det! Tack för att du skriver dina böcker, hörs och syns. All kraft och styrka till dig!!!

 5. Mari Lo skriver:

  Jag var inte där. Jag har ändå varit där.

  Dina ord förflyttar mig till upplevelser som väcker igenkännande obehag. Dessa rättegångar med domen redan skriven.

  Ibland har jag, precis som du, tagit debatten, berättat, sagt ifrån, försökt tända ljus där det varit becksvart. Ibland har jag stått ensam, hudlös med bara impulsen att fly och tystna som enda sällskap. Ibland har jag fått stöd. …andas… andas djupt med magen…

  Tack för att du tar debatten och tack till de som stöttade dig!

 6. Shed Light skriver:

  Tack Maria för din kamp!

  Just precis. Det är viktigt att dessa strukturer belyses. Både de som är mer uppenbara och den som gör allt för att gömma sig bakom formuleringar och sina ämbeten.
  Det är inte ”bara” i media som den manliga homosocialiteten och dess normer får konsekvenser; det får den även i våra domstolar…

 7. Anna-Carina Lindqvist skriver:

  Du har mitt stöd. Även jag har känt mig obekväm med JJ i ett fysiskt möte vid utdelning av Fi-flyers. Ett smatter av anklagande och bedömande ord, viftande händer, ett steg närmare, högröd i ansiktet, höjt tonläge, ovillig att lyssna in, ingen kontakt. Jag är nyfiken på din bok och vill läsa den. Jag är överens om att arrangören, för att värna grundläggande demokratiska värden, att bli sedd, hörd och tagen på allvar skulle avbrutit samtalet. Det önskar jag se mer av i fortsättningen.

 8. jämställdisten skriver:

  ja mer och mer blir dom som ser vilka manshatar svin ni feminister är,där ni feminister och du själv maria bedriver sexistiska näthats kampanjer mot oss jämställdister på löpande band,usch vad vi hatar er feminister.

  • "feministsvinet" skriver:

   mer och mer blir dom. mer och mer vadå, tänkte jag först? sen förstod jag att det måste vara satir. härligt.

   Även jag vill passa på att tacka för att du orkar ta i dessa saker Maria. Uppmuntrande ord är vad som behövs bland alla hatiska så kallade jämställdister.

 9. Maja skriver:

  Det verkar som alla håller med dig både här och på Twitter bland annat iaf.

  Jag tror det är en liten klick gubbar som beter sig som Janne och Aschberg osv. Eller kanske klicken är stor? Vi är ändå i majoritet känns det som och behöver inte oroa oss, känner jag liksom. Sen vill man att allt ska förändras på en enda gång men det blir ju alltid steg för steg. Janne går snart i pension och då kan RIKTIGA journalister ta över hans plats. Gärna med genusutbildning tack!!

  NER med Gubbväldet! och alla tysta män som inte tar ställning..

  • Magnus Dahl skriver:

   Jag tycker hela debatten är för ensidig. Det är också dags att sprida ett ljus över kvinnors våld mot män. Att en man ger igen på en kvinna är inte försvarbart men det kan vara konsekvenserna av en kvinnas makt och våld mot mannen som barn.

   Teater Olydig har bra gestaltat detta tex:
   En tragedi som handlar om en 10-årig pojke som blir sexuellt utnyttjad av sin mor. I sin fantasi skapar pojken sex väktare som vakar över honom. Det är ju vanligt att utsatta barn skaffar sig låtsasvänner.
   En tragedi som handlar om en 10-årig pojke som blir sexuellt utnyttjad av sin mor. I sin fantasi skapar pojken sex väktare som vakar över honom. Det är ju vanligt att utsatta barn skaffar sig låtsasvänner.

   Malin Westberg menar att denna form av övergrepp är vanlig inom familjer. En kontroversiell ståndpunkt i ett samhälle där det nästan enbart är mäns våld mot kvinnor som diskuteras.– Vi vill inte se mamman som ond, men kvinnan i vårt samhälle är satt på piedestal och mannen utmålas som monster. Dagens debatt handlar bara om män som förövare, men kvinnor kan många gånger vara värre än män.

   Ämnet är snudd på tabubelagt?– Ja, och det är också vår teaters uppgift att föra ut tabubelagda ämnen. Vi har tagit på oss rollen att vända på begreppen.

   Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/21258#ixzz2NFD1mZJE

   • bro skriver:

    Hej Magnus! Att ”Dagens debatt handlar bara om män som förövare” håller jag inte med om. Tvärtom: det är väldigt svårt att hitta en debatt i TV eller liknande där *inte* någon person deltar på precis det sätt du gör i din kommentar d.v.s. styr över frågan till den (statistiskt sett) extremt mycket mindre förekommande fall där kvinnor är utövare av gröva övergrepp. Allt våld är värt att diskutera, men var sak har sin tid och plats. Vissa problem är viktiga att diskutera koncentrerat på egen hand eftersom det finns speciella förklaringar som osynliggörs om frågan handlar om våld generellt. En mycket viktig del i mäns våld mot kvinnor är nämligen systematiken. Det är inte bara enskilda våldhandlingar utan något som måste förstås utifrån den patriarkala kultur med vidhängande normer, berättelser, känslor och vanor som finns i Sverige och i andra länder. Att sätta fingret på de mönstren är viktigt men tar tid och kräver skärpa i diskussionen. Det är ofta mer än vad som får plats i en hel tv-diskussion. Det systemperspektivet omöjliggörs av att nästan varje diskussion i tv om mäns våld och makt numera av någon deltagare styrs över i frågan ”men kvinnors våld mot män då?!”.

    • Magnus Dahl skriver:

     Tack för ditt nyanserade inlägg. Känns seriöst. Det var inte mitt syfte att styra över eller styra bort från mäns våld mot kvinnor. Det kräver som du mycket riktigt skriver att en hel del energi läggs på den frågan separat. Det patriarkala samhället vi har med ett ledarskap som fortfarande präglats av 40-talister är verkligen ett stort problem. Helt riktigt. Det är oerhört viktigt att kvinnor gör sig hörda i prioriteringarna i industri och företag mm. Trots allt är männens fokus många gånger mer hästkrafter och mindre familjevänligt etc. Kanske mina fördomar…men jag är helt övertygad om att fler kvinnor i beslutande positioner kan hjälpa oss alla att få ett mer balanserat samhälle. Att söka balans och respekt för varandra måste vi ständig kämpa för. Däför också mitt inlägg att vi behöver sträva efter att älska den som hatar…annars bryter vi aldrig de onda cirklarna…

     • Hej Magnus, jag har läst dina två kommentarer och uppfattar det som att du har ett gott syfte, dock, du skriver i det 2a inlägget:

      ”Det var inte mitt syfte att styra över eller styra bort från mäns våld mot kvinnor.”

      Men det var just det du gjorde i det 1a inlägget när du skrev att du tycker debatten är för ensidig. Tro mig, debatten är INTE för ensidig. Och dessutom ämnet, kvinnors övergrepp på män, är INTE som du skriver tabubelagt. Övergrepp ska aldrig tillåtas och att tala om, synliggöra övergrepp är aldrig tabu.

      Som ”bro” skriver sker en överväldigande majoritet av övergreppen av män. Mot kvinnor.

      Det är detta problemet som är vårt Problem.

      Problemet är alltså INTE att kvinnor ibland begår övergrepp på män.

      Vänliga hälsningar

 10. jo skriver:

  Vill bara visa mitt stöd för dig på något sätt. Go you. 🙂

  Hur jävla knäpp är man, om man angriper någon som redan utsatta för hot och skrivit en bok om det? Bisarrt.
  Jag tror att många kvinnor kan relatera till att bli skrikt på av män sådär och bli ställd – det är ju effektivt sätt att tysta kvinnor eftersom så många av oss blivit utsatt för våld och aggressioner ifrån män nån gång i livet, och då blir man ju rädd och påmind när något sådant händer igen.

  Nu kommer det åtminstone fram i ljuset. Josefsson har officiellt kommit ur garderoben som mobbande anti-feminist som tycker att ROKS är en fascistisk organisation. Va?!

  Ett stort tack till dig och alla kvinnor som är ”besvärliga”, belyser oacceptabelt beteende och inte låter sig tystas.

 11. Nicklas Foresti skriver:

  När jag beskrev min besvikelse över Täppas Fogelbergs agerande på hans facebook fick jag till svar att jag var en lögnare, han hade inte alls kallat Maria Sveland för ”Lilla gumman”. Som om ordalydelsen vore problemet!

 12. Anders skriver:

  Stå på dig Maria!

 13. Tack för ditt enormt viktiga arbete och att du har ork och styrka
  att föra ut allt detta viktiga till oss alla. Jag vet vilket pris det är
  och vad det tär. Personligen ska jag verkligen vara på
  min vakt då jag är inbjuden till GBG press klubb
  och vad jag förstår så är Josefsson med i det samtal
  jag ska vara med i . Finns det ett mönster i inbjudna
  kvinnor …….

 14. Stephanie skriver:

  Du är en förebild för mig och många fler Maria! Fortsätt skriva och prata om allt du råkat ut för så ska du märka att stöd finns. Du är en röst för så många fler. Diskrimineringen och förlöjligandet måste SYNLIGGÖRAS! Maktstrukturer granskas. Du är modig och stark och klok och smart. Tack för allt.

 15. Charlotte skriver:

  Mitt första möte med dig var när jag läste ”Bitterfittan” för ganska exakt två år sedan. Jag tror aldrig jag känt mig så irriterad, sur och bitter när jag läst någon annan bok. Inte nog med det, den var också välskriven, så jag hade svårt att lägga ifrån mig den. Jag behövde vara bitter. Jag har länge kallat mig feminist, men att läsa den boken påminde mig om många viktiga saker som ofta glöms bort i feminismen. Den påminde mig om att varje dag är en kamp och jag öppnade ögonen och blev så mycket mer uppmärksam än vad jag tidigare varit på dessa strukturer. För det vill jag tacka dig, för att du har gett mig stöd att utveckla mina idéer. Nu kan jag knappt bärga mig innan jag får lägga vantarna på din senaste!

  För varje vit kränkt man som kontaktar dig finns tio gånger så många tystade kvinnor, som tänker men som inte vågar. Vi behöver dig, och jag är så jävla glad för att du gör det du gör. Helt enkelt tack, kram och kamp!

 16. Tina skriver:

  Hej Maria,

  Har just beställt din bok, det du skriver och verkar för är så viktigt och angeläget för så oändligt många. Jag är snart fyrtio och börjar först nu kunna formulera i ord vad som bara känts fel i magen. Tack för att du hjälper mig att sätta ord på allt detta och vågar stå upp för feminism på det vis du gör. Jag inspireras och stärks av dig. Det är svårt att beskriva – ord är inte alltid mina bästa kompisar när jag använder dem själv. Men dina texter känns som bästa vänner. Tusen tack/
  Bästa hälsningar Tina

 17. Henry Ståhle skriver:

  Du är en modig kvinna, Maria! Janne och Täppas + de övriga på podiet är ynkryggar. Farliga sådana. De odlar hatet mot starka kvinnor eller är likgiltiga för det. De ger igen med otillåtna medel, medel som ligger utanför demokratins spelregler, det som jag som lärare varit noga med att alltid sett som skolans främsta uppgift i min lärargärning. Sådant som läroplanen framhåller som det viktigaste att vi lär våra barn för framtidens samhälle. Men Janne är som han är. Han är gripen av hybris, sin egen storhet, sin egen Gud. För honom gäller naturligtvis inte vanlig anständighet eller demokratiska spelregler. Han är ju Janne den störste Josefsson.

  Jag har blivit feminist på gamla dar. Beställer din senaste bok strax på Bokus. Jag håller på dig. Stå på dig. Du har mitt stöd till 1000.

 18. Sara skriver:

  Tack för att du fortsätter kämpa och fortsätter skriva, Maria. Du inspirerar.

 19. Jenny Gustafson skriver:

  Förvånar mig inte att läsa om gubbkotterier. Som någon nämnde tidigare, ut med trollen i ljuset.

  Sen förstår jag inte alls upphängdheten på att ta tv-debatter. Debattera gör man väl bättre i ett icke snuttifierat format, om man vill ha något slags intellektuell nivå? Nej, all heder åt er som inte ställer upp i Debatt och liknande, utan diskuterar via debattartiklar och annat som tillåter att man utvecklar resonemang utöver att banalt konstatera en åsikt, peka med hela handen och höja rösten om någon säger emot.

 20. Pernilla skriver:

  Du är inte ensam även om vi är många som inte syns! Tack för att DU syns!

 21. Jan Bidner skriver:

  Tack för din kamp!

 22. Magnus Dahl skriver:

  Jag tycker hela debatten är för ensidig. Det är också dags att sprida ett ljus över kvinnors våld mot män. Att en man ger igen på en kvinna är inte försvarbart men det kan vara konsekvenserna av en kvinnas makt och våld mot mannen som barn.

  Teater Olydig har bra gestaltat detta tex:
  En tragedi som handlar om en 10-årig pojke som blir sexuellt utnyttjad av sin mor. I sin fantasi skapar pojken sex väktare som vakar över honom. Det är ju vanligt att utsatta barn skaffar sig låtsasvänner.
  En tragedi som handlar om en 10-årig pojke som blir sexuellt utnyttjad av sin mor. I sin fantasi skapar pojken sex väktare som vakar över honom. Det är ju vanligt att utsatta barn skaffar sig låtsasvänner.

  Malin Westberg menar att denna form av övergrepp är vanlig inom familjer. En kontroversiell ståndpunkt i ett samhälle där det nästan enbart är mäns våld mot kvinnor som diskuteras.– Vi vill inte se mamman som ond, men kvinnan i vårt samhälle är satt på piedestal och mannen utmålas som monster. Dagens debatt handlar bara om män som förövare, men kvinnor kan många gånger vara värre än män.

  Ämnet är snudd på tabubelagt?– Ja, och det är också vår teaters uppgift att föra ut tabubelagda ämnen. Vi har tagit på oss rollen att vända på begreppen.

  Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/21258#ixzz2NFD1mZJE

 23. bro skriver:

  Josefssons beteende talar för sig självt. Men jag kan inte släppa hur uselt Grävs ledare betett sig. Maria sätter sig på löfte om ett bra samtal, ingen debatt, på ett tåg och åker hela vägen till götet – men blir mobbad på scen inom ramen för Grävs eget arrangemang!

 24. Ola skriver:

  Vill bara instämma i hyllningskören. Och i att det som hände absolut inte var meningslöst.

  Vid varje sådan här incident reagerar en del män med att sätta upp garden och på alla sätt förneka att det skulle finnas någon strukturell skillnad mellan mäns våld mot eller förtryck av kvinnor och kvinnors våld mot eller förtryck av män. Dessa män (och en del kvinnor) skulle haft samma ståndpunkt i vilket fall som helst och är väldigt svåra att rubba ur sina positioner.

  Men vid varje sådan här incident finns också män och kvinnor vars ögon öppnas eller vidgas för det strukturella undertryckandet av kvinnor. För varje sådan här incident finns kvinnor som stärks i sitt motstånd mot patriarkalt förtryck av det exempel människor som du visar dem, och män som som stärks i sin övertygelse att deras avståndstagande från den manliga homosocialitet du skriver om är rätt och att de bör hålla fast vid detta avståndstagande än hårdare. Dessa kvinnors och mäns ställningstaganden gör i sin tur avtryck i deras sociala omgivning och sprider sig som ringar på vattnet.

  Att få representanter för förtryck, av vad slag det vara må, att blotta sina fulaste sidor, är en av de effektivaste metoderna att underminera det tysta stödet för sagda förtryck. Du har gjort en fantastisk insats! Tack!

 25. _malin skriver:

  All styrka till dig Maria! Vansinne, och, precis som du skriver- hur kan det få hända? Jag såg en debatt på publicistklubben för ngt år sedan som handlade om personligt varumärke. Där var han mycket nedlåtande mot en annan ambitiös och duktig kvinna: ebba von Sydow. Helt spektlöst, ogrundat och ovärdigt. Där var det med en moderator som jag tidigare respekterat, Stina Dabrowski, denna gång med ytterligare en kvinna jag respekterat: Britt-Marie Mattson. Varför? Tur att du är stark. Men nu vila och rå om dig själv, ta hand om dig ordentligt. Skäm bort dig.

 26. Erik skriver:

  Fittjävel!!!

 27. Felicia skriver:

  Heja Maria!

 28. Stefan skriver:

  Heja dig, Maria! För någon vecka sen hade jag knappt hört talas om dig. Sen dök du upp i Göteborgspostens helgbilaga. Jag blev ju rätt förvånad när jag läste artikeln… Är det verkligen så här i Sverige, 2013? Men visst, det har ju varit en hel del prat om näthat i radion senaste halvåret (kanske tidigare också) Själv trodde jag mig leva i ett Sverige som blir mer och mer jämställt varje år, där det spelar mindre och mindre roll om det är en man eller kvinna som är chef, politiker, hemma med barn… Så är det uppenbarligen inte. Börjar också tänka på de kvinnliga toppolitiker i Gbg som avbildats som häxor, och alla historier om hatbrev till kvinnliga politiker som numer syns i tidningen.
  Kort sagt, det var inte som jag trodde i Sverige, 2013. Och vem fick mig att inse det? Du, Maria! Du är en av Sveriges just nu viktigaste personer! Hoppas du orkar kämpa vidare!
  Hälsningar Stefan

 29. Charlotte Holst skriver:

  Skönt att du finns och att du vågar. Äntligen händer något som jag väntat på. Stå på dig. Vi är många som stöder dig.

 30. annie skriver:

  Håller med övriga: Tack för det du gör och inspirerar oss andra att våga ta kampen!

 31. Karin skriver:

  Ditt engagemang inspirerar! Tack!

 32. Tove skriver:

  Sinnesrubbad debatt. Verkligen helt av kartan.

  Din bok är svinviktig och betyder massor. Heja!

 33. Maria Crona skriver:

  Hej Maria!
  En kollega satte din bok Bitterfittan i handen på mig för en tid sedan sedan efter att vi diskuterat manliga kollegors härskartekniker. Om hur det retar ihjäl oss att män lyssnar på män och hur till och med en del helt fräckt knycker våra argument och gör de till sina. Har nästan läst ut boken med mycket igenkänning och fick ett infall att googla dig och se om du skrivit något nytt. Hamnar då mitt i gubbslemdebatten och har nu läst både ditt blogginlägg och några andras om vad som hände i fredags på internationella kvinnodagen på Gräv 2013. Jag blir så upprörd!! Vill bara säga tack för att du vågar föra vår talan. Snälla fortsätt! Önskar att jag också hade modet och förmågan att uttrycka mig lika kvickt som du den här frågan. Jag är efter din bok peppad att bli mer observant och stå emot, alla män som kvinnor, som kör med härskarteknik. Ska nu läsa din nya bok/ Maria

 34. Ylva skriver:

  Det är bra att du uppfattat allt stöd du har runt omkring dig. Hämta styrka från det, och från det faktum att du var en vinnare redan under den hätska urspårade debatten. Låt dig aldrig nedslås av dessa idioter – dessa små kränkta män som fegt försökte utnyttja ett journalistiskt forum för sin fega taktik, som endast förmår avslöja deras mindervärdighetskomplex. Jag kan fylla på med en detalj jag minns från slutet av 1990-talet, då jag kom i samspråk med två kvinnliga journalistkollegor till Janne Josefsson. Jag företrädde en kvinna i ett misshandelsmål av den grövre skalan, mot hennes fd man – en haverist som med hjälp av sina ombud (de byttes ut i rask takt) förföljde kvinnan och barnen över en stor del av världen. Media blev intresserade, men Janne Josefsson motsatte sig att hans kvinnliga kollegor skulle få göra ett inslag om detta mål. Jag kommer ihåg att jag frågade dem – ”Är ni nöjda med att bli tillsagda vad ni får och inte får göra, på det sättet? Har ni ingen egen talan?” De berättade att de konsekvent nekades att få göra inslag om misshandelsmål – när det handlade om misshandlade kvinnor. Jag har alltid tänkt på detta närhelst jag sett Janne Josefsson dyka upp i rutan, och jag är ständigt beredd att möta honom på mitt speciella sätt om han skulle våga dyka upp utanför mitt kontor eller hem. Men egentligen så vill jag inte ha patetiska motståndare, vem vill det? Det blir ju ingen riktig match, så att säga.

 35. Victoria skriver:

  Hoppas din energi och styrka aldrig tar slut! Någon måste våga stå pall och just nu är det du – men lita på att vi är många som stöttar dig (även om vi tyvärr är alltför många som gör det i tysthet). Heja dig Maria!

 36. Marta skriver:

  Maria,
  många har skrivit för att peppa dig och det här kanske är överflödigt. Men jag vill stämma in i den kören – du är modig! Jag beundrar dig. Att jobba för kvinnors rättigheter är en kamp som måste fortsätta hela tiden. Du har fått ta orättvist mycket skit och jag skulle önska att den bördan kunde fördelas lite mer jämnt mellan alla kvinnor – och män. Många kvinnor som inte vill kalla sig feminister sitter ju ändå och skördar fruktar av allt det som kvinnor kämpat för och som inte kommit till oss gratis. Jag är själv barnmorska och engagerar mig på det sättet för kvinnors rättigheter. Vissa dagar känns allt nattsvart och hopplöst när det dras ner på resurser och kvinnor i Sverige får föda under ovärdiga förhållanden. Och dom dagarna kan det kännas meningslöst, som att man stångar sig blodig mot en vägg som inte ger vika. Men då är det skönt att veta att vi är fler som kämpar! Tack Maria.

 37. Marianne Hedenbro skriver:

  Två gånger har jag deltagit i debatter med Janne Josefsson. Båda gångerna gick han åt mig på samma sätt som du beskriver. Första gången blev jag bara förvånad. Han kände mig inte, jag var inte en kändis och tog inte mycket plats, i alla fall inte jämfört med honom. Andra gången gjorde han fullständigt ner mig och min kollega inför en en journalistpublik för att få dem att skratta åt oss och lyckades. Moderatorn ingrep överhuvutaget inte. En annan manlig journalist i panelen hängde på i samma stil men bad oss om ursäkt efteråt. Jag skulle förstås ha skrivit om det då men orkade inte. Jag var helt slut av hans behandling pch det var förstås meningen. Tack för att du gjorde det!

 38. Heja dig, säger jag! Stor kram och många varma tankar 🙂

 39. Martina skriver:

  Jag förstår allvarligt talat inte vilken debatt som du förväntades ta, Maria. Janne Josefsson har inte kunskap eller kompetens inom området ändå kräver han att du ska ta en debatt med honom!

  En debatt måste väl ändå utgå från en viss kunskap i ämnet. Feminister kan omöjligt sänka sig till antifeministernas nivå och okunskap.

  Janne Josefsson beter som våldsamma män dvs tvingar kvinnan att diskutera med honom. Våldsamma män tvingar kvinnor att diskutera, kvinnorna kan dock enligt den våldsamma mannens åsikt aldrig svara ”korrekt”, hur kvinnan än svarar ”kan” kvinnan aldrig svara ””rätt””. Det är enbart ett sätt för mannen att trycka ner kvinnan och diktera villkoren. Jag vet inte hur många ggr som direktören i svenskt näringsliv alkoholpåverkad, högröd i ansiktet, spottande och fräsande talade om för mig att jag saknade respekt när jag inte ville diskutera med honom…

  Janne Josefsson anser det vara sin mänskliga rättighet att kvinnor ska ”ta debatten” med honom dvs män med uppblåsta egon som Janne Josefsson accepterar helt enkelt inte att kvinnor tackar nej till att ”debattera” med honom.

  Janne Josefsson inlägg i debatten måste nu i efterhand och med distans till det enbart ses som ren underhållning i likhet med alla antifeminister som dundrar in i kommentarsfälten överallt med sina ”argument” och blir arga för att feminister inte bemöter deras ”argument”.

 40. Marie skriver:

  Tack för att du orkar skriva om all galenskap du får erfara. Du är en förebild och så jävla modig!

 41. Susanne Andersson skriver:

  Ni feminister tål inget, absolut ingenting…

 42. Lolloisan skriver:

  Tack för dina böcker och för all inspiration! Du är modig och stark, fortsätt kämpa! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *