Idag när jag skulle fixa mellanmål till hungriga barnen slog jag på radion. Jag stod där i köket och hetsade med varm choklad, spillde knäckebröd och äppelbitar och hamnade mitt i kvart i fem ekot. Nyhetspresentatören berättade att statsminister Fredrik Reinfeldt nyss avslutat en presskonferens och att han nu ansåg att det var hög tid att samhället reagerade. Detta följdes av Reinfeldts bekymrade röst som sa:

”Det är ett stort nederlag när man utsätts för hot att dra egna konsekvenser för att man inte tror att rättsväsendet och andra myndigheter finns där som stöd för att korrigera det här. Jag står här för att det är viktigt att markera när samhället passerar gränser och det gjorde vi idag.”

En kort sekund blev jag upprymd, tänkte äntligen har han fattat. Äntligen har han reagerat och agerat. Jag hann också bli orolig för vem av oss som fått ett så pass allvarligt hot att Reinfeldt kallar till presskonferens. Var det Åsa? My?

Sedan kom fortsättningen och allt föll på sin plats. För det handlade såklart inte om någon av alla oss som under våren synliggjort de hot som blivit vardagsmat i våra och många andra kvinnors liv. Inte heller handlade det om några av alla de män och kvinnor som drivit antirasistiska frågor och som en konsekvens av detta fått allvarliga dödshot från rasister. Eller någon av alla de som synliggör homofobin. Nej. Det som föranledde Reinfeldts presskonferens och hans allvarliga bekymmersrynka var att det denna gång handlade om två män som sysslade med fotboll, Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobsson som efter upprepade hot valt att avgå.

Missförstå mig rätt: jag tycker det är vidrigt att en del män tar sig rätten att hota människor oavsett vem det gäller. Jag blev berörd när jag hörde Tommy Jacobsson berätta hur dåligt han mådde och att han inte orkade mer. Jag kände med honom på djupet eftersom jag vet exakt vad han går igenom. Hur hoten äter sig in i ditt innersta och påverkar dig så mycket mer än du först fattar. Jag tycker det är bra att Reinfeldt reagerar och kallar till presskonferens. Det är en viktig signal och en markering som inte kom en dag för tidigt.

Det sorgliga är att han ingenstans knöt ihop dessa hot med de hot som varit på agendan hela våren som handlat om såväl offentliga kvinnor som vanliga tonåringar från Västerås som sitter med mailboxen fulla av grova hot. Att han varken då eller nu tog tillfället i akt och gick ut och klargjorde att nu måste detta få ett slut. Att hoten mot tex journalister och skribenter är ett allvarligt demokratiproblem eftersom många tystnar eller självcensurerar sina ämnesval.

På presskonferensen sa Reinfeldt ”Jag står här för att jag älskar fotboll” och avslöjade därmed mer än vad som kanske var avsett.

Ja Fredrik, du stod där för att du älskar fotboll. Först då, när hoten kom att beröra dina intressen kände du dig manad att reagera och prata om vikten av att inte låta oss styras av hot utan låta demokratiska värderingar styra. Hur viktigt det är att vi alla tar ansvar för att detta stoppas.

Det är bara inse trista fakta: Att flera kvinnor vittnat om hot och hat hela våren vägde uppenbarligen inte lika tungt som två vita medelålders mäns erfarenhet av detsamma.

Nu väntar vi med spänning på följderna. Hur regering, myndigheter, rättsväsendet kommer använda all sin kraft, all sin makt för att få stopp på ALLA hot. Hur de kommer jaga varenda liten mailhatare, lagföra och åtgärda.

Not.

HÄR finns länk till Reinfeldts presskonferens

 

14 Responses to Reinfeldt älskar fotboll

 1. Johnny skriver:

  Hej Maria!
  Jag reagerade precis som du när jag såg Reinfeldt på tv idag; Vem bestämmer vem som är den förtryckta?
  Jag skulle gärna vilja diskutera vidare med dig, om du vill så mejla på; johnny_hermansson@breband.net

 2. Thank you very much for that big article

 3. Mirjam skriver:

  Mycket bra skrivet Maria! Du satte fingret på det som jag själv kände igår men som jag inte kunde beskriva då. Efter att ha läst detta så blev allt glasklart och säcken knöts ihop!!

 4. Malin Bjärnlid skriver:

  Du ger mig hopp om mänskligheten. Så väl skrivet, så på pricken vad det handlar om. Tack!

 5. Claes Jenninger skriver:

  Naturligtvis har vi gemensamt intresse att stoppa alla former av hot, trakasserier, kränkningar och mobbning. De 50 000 barn som mobbas varje dag i skolan har inget skydd. Att den högsta politiska ledningen i ett samhälle inte förstår att deras initiativ är närmast avgörande för att ändra människors självpåtagna rätt att utföra allt detta kriminella förtryck är en tragedi. Tills dess kommer vi att kämpa vidare i opinionsgrupper, men beslutsfattare och myndigheter kommer att fortsätta att gömma sig bakom ledningens tystnad.
  Reinfeldts trams är bara ren och skär populism.

 6. Ola skriver:

  Ja det är fan sörgligt! Visserligen inget okänt fenomen att frågor som beslutsfattare själva är berörda av bedöms annorlunda än andra, men efter all uppmärksamhet kring hoten och hatet mot journalister och vanliga nätanvändare som uttalat sig om ”fel” saker, under ett antal månader nu, tycker man att det borde göras någon liten koppling.

 7. Per-Åke Andersson skriver:

  Instämmer Maria! Som f d make till en högt uppsatt kvinnlig politiker måste Fredrik Reinfeldt i sin egen familj ha upplevt hat- och hotmail riktade mot kvinnor. Men jag kan inte erinra mig att jag hört någon kommentar.
  Det finns en annan dimension i det här också nämligen att man inom vissa idrotter alltför ofta ursäktar eller bagatelliserar vissa beteenden. Knytnävsslagsmål på en hockeyplan? Svaret kommer: Men det tillhör spelet liksom.
  Det finns ett ordspråk: ”Bättre stämma i bäcken än i ån.” Reagerar man inte på de små normbrotten står man snart med stora mer svårhanterade normbrott.
  När New Yorkpolisen blir framgångsrika i bekämpning av grov brottslighet har de fokuserat på en massa småbrott och stör på så vis även den grövre kriminaliteten.
  Många förfasar sig över ungdomsfylleri (inte värst senaste åren). När affärer brutit reglerna och sålt till minderåriga har det i nio fall av tio passerat utan sanktioner. Tänjningen av normen har lett till ett omfattande ungdomsfylleri.

  När jag som högstadielärare i min klass utmanade mina elever på språkbruket där hora, bög och fitta inte var ovanligt att få höra kunde vi få en bättre situation med mindre av sådana uttryck. Jag fick dem att förstå att de orden kunde såra mer än mina elever trodde att de kunde göra.

  Bagatellisera inte normbrotten!
  Reagera och intervenera tidigt/omgående!
  Uppvärdera upplevelsen hos offren!
  Låt förövarna ta ansvar!

 8. jk skriver:

  det hela blir ännu tydligare när man tar in det faktum att reinfeldt är djurgårdare i ekvationen.

 9. Jakob skriver:

  Hat måste stoppas av hela samhället. Hatet kunde lika gärna ha blivit min död.

 10. Jules skriver:

  Tack, Maria!

 11. Miss Mary skriver:

  Jag kände samma sak: positivt och negativt samtidigt. Bra att stå upp mot våld men det var fotboll som var värd en presskonferens.

 12. Stefan Sjöberg skriver:

  Saxat från Aftonbladet 27/4:

  ”– I dag slåss de med varandra, i morgon kommer de att slå sin hustru och sina barn, det finns i alla fall risk för det, därför måste vi hitta våldsverkarna, säger Reinfeldt till Sportbladet”

 13. Lasse Alm skriver:

  Självklart ska statsministern uttala sig när det händer saker i samhället som berör honom starkt. Problemet är att han har svårt att förstå vad som är viktigt och stort. Den mobbing, hot och de trakasserier som förekommer från dem som vill ha ett jämlikt och rättvist samhälle, hatar kvinnor och invandrare det är ingen stor sak för statsministern.
  Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *