Intresset för mina smycken kvarstår och skapar bryderier hos lite alla möjliga.

I helgen skrev kolumnisten Staffan Heimersson i Aftonbladet:

”Smycken har betydelse, det vet alla vilka som barn längtade efter Fantomens dödskallering. En Davidsstjärna kring halsen säger något om personen som bär den, liksom en berlock med ett hästhuvud – för att inte tala om Tors hammare i halskedjan. Krucifix och hakkors har betydelse. Från avstånd följde jag grävarkalabaliken i Göteborg och har bara frågan: Vad betyder det för brutalfeministen Maria Sveland att hon både i halsband och örhängen bär pistoler?”

ÄNTLIGEN närmar vi oss den relevanta kärnan i debatten. Jag vill på inga sätt förminska detta och eftersom Staffan mfl verkar vilja ha ett uppriktigt svar så ska jag inte vara snarstucken.

Jag fick mina guldpistolörhängen av en älskad människa som köpte dom åt mig när vi bilade i Kalifornien för några år sedan. Han körde medan jag läste högt ur Hedda Gabler. Heddas lek med en pistol är ett tema genom hela berättelsen och jag och min vän hade långa samtal om pistolens betydelse som såväl ett desperat avslut men också som förnyelse, beskydd osv (jag ska inte tråka ut er, det här lät mer smart och spännande i bilen i Kalifornien än vad det gör i text).

Ibsens pjäs blev ett litterärt soundtrack (Willie Nelson The scientist var vårt musikaliska) under hela resan och när vi tre veckor senare återvände till Sacramento hittade min vän pistolerna i en liten affär som även sålde rosa fuskpälsar (jag köpte en sån också), plastkaktusar, ministatyer av Joshua Tree och strassbeklädda tiaror.

Min vän har, som så många Kaliforniabor, en aningen awkward dragning åt det spirituella, nyandliga. Ett drag som inte alltid känns helt bekvämt för en krass, icke-religiös nordbo som jag. Hur som helst ville jag gärna tro honom när han bedyrade att så länge jag bar dessa örhängen skulle jag vara beskyddad från allt ont. Under det senaste året när en del läskiga saker hänt i mitt liv som gjort att jag inte alltid känt mig helt trygg, har guldpistolerna känts bra att bära. Jag vet inte om de utgjort något verkligt beskydd men jag vill gärna tro det. De är åtminstone snygga och en gåva från en människa som för alltid finns i mitt hjärta.

Så. Kan vi lämna mina smycken nu och gå vidare?

Vi lever i ett samhälle som jagar papperslösa på tunnelbanan, ett samhälle där orättvisorna ökar istället för att minska. Ett samhälle och en värld som håller på att gå under för att vi lever över våra tillgångar. Det föreligger med andra ord ett hårt och envetet arbete om vi ska lyckas fixa det här.

So, back to work nu allesammans! Staffan också.

P.s Vi tackar också Staffan för ännu ett epitet att lägga i raden bredvid ”Tokfeminister”/ ”Nazifeminister” /”Statsfeminister”: ”Brutalfeminist”. d.s

 

 

19 Responses to På allmän begäran

 1. Liv skriver:

  Jag förstår att det är bra att svara på såna här anklagelser.
  Men det är också sorgligt att diskursen är stenhårt fastlåst i ”Maria Sveland måste ta debatten”, och med debatten menas svara på personliga, privata eller politiska frågor dygnet runt vem som än frågar.

  Fattar inte hur antagonisterna orkar fortsätta, du har ju gått dem till mötes i så otroligt mycket. Är de fortfarande nyfikna på hur du tänker kan de väl börja med att läsa din bok Hatet, det har jag just gjort. Väldigt välskriven och upplysande, så den rekommenderar jag. Kanske staffan hade fått klarhet i vad det är som är brutalt egentligen?
  Min goda vän nyligen utsattes för våldtäktsförsök för att sen få hem mordhot och sexuella trakasserier i brevlådan. Det är brutalare än att någon väljer smycken, enligt mitt perspektiv.

  ”Vad fan har hon på sig?” är liksom så himla gamla sunkiga värderingar om att det är okej att kontrollera kvinnors utseende. Har folk som frågställaren ingen skam i kroppen?

 2. noboytoy skriver:

  Hahahah!! Staffan Heimersson har hittat på ett nytt ord – ”brutalfeminist”!
  Är Sveland en ”brutalfeminist”, enligt Staffan, för att hon bär smycken som ser ut som pistoler? Det verkar inte finnas någon gräns för vad brutal-antifeminisarna kan hitta på!

 3. Lo skriver:

  Nu vet inte jag vad Staffan Heimersson brukar ha på sig men jag antar att brutalmannen bär slips ibland. Sen undrar jag också huruvida Heimersson skulle lägga någon vikt vid diamantörhängen. Diamanter bevisar ett intresse för dyrbarhet, på människors bekostnad, vilket borde röra upp minst lika starka känslor.

  • Lo skriver:

   Tillägg: Att bära slips är en stereotyp MANifestation för att bevisa sin hierarkiska ställning över kvinnan/jämte andra män = Staffan Heimerssons entusiasm inför Maria Svelands örhängen.

   • noboytoy skriver:

    Jag tycker att vi skall be Staffan Heimersson, tok/extrem/nazi/brutal-mannen, redogöra för varför han bär slips?

    • Lo skriver:

     Egentligen är jag inte jätteintresserad, men om han nu, som det tycks mig, anser det vara på sin plats att Maria Sveland gör det med sina örhängen så: Ja, absolut!

     Skickar ett mejl till honom nu.

     • Lo skriver:

      Jag skrev:
      Hej Staffan!

      Kort presentation om mig: människa som vädjar till lika behandling oavsett kön och åsikter.

      Liksom många andra läser jag dagligen nyheter från diverse håll och subjektiva riktningar, ja, jag skulle säga att jag är en rätt stor konsument av svensk (även utrikisk, men det hör inte till följande ”diskussion”) journalistik. Det är alltså inte konstigt att jag tar del av vad som sägs och uppmärksammas på Gräv-sammankomsten (galan?). Däribland ett för Maria Sveland utsättande av förnedring, i form av härskartekniker och ohämmat temperament. Ingen nämnd ingen glömd. Dock har det kommit till min vetskap att du, Staffan Heimerson, har uppmanat förut nämnda att förklara sitt (provokativa?) val av örhängen.

      Jag undrar varför? Jag undrar också om du skulle lägga samma vikt vid smyckena om hon bar diamantörhängen? Diamanter bevisar ett intresse för glamour, på människors bekostnad (läs om hur diamantutvinning går till), vilket borde röra upp minst lika starka känslor. Och så vill jag även veta varför du bär slips? Att bära slips är ju en stereotyp MANifestation för att bevisa sin hierarkiska ställning över kvinnan/jämte andra män. Jag kräver inte svar, men jag tycker det vore på sin plats, inte bara för min, utan för Marias och andra människor som känner sig motvilligt tvingade att förklara minsta lilla detalj i sitt utseende.

      P.s! Den sista frågan är ungefär lika relevant som att ställa frågan om örhängena till Maria Sveland.

      MVH
      Lo Hellgren

      Fick svaret:
      Lo,

      Jag har inte uppmanat Maria Sveland att förklara sitt val av smycken.
      Jag har bara undrat varför hon bär pistol kring halsen och i öronen.
      Jag är nyfiken. Jag är nyfiken på samma vis som när jag möter unga män
      med Tors hammare kring halsen och hakkors tatuerade på armen. Jag
      uttryckte tanken att symboler har mening.

      Ingen behöver förklara sitt utseende. Men det hindrar inte min rätt
      att vara nyfiken.

      Du lägger in för mycket goja om härskartekniker och hierarkier. Jag är
      bara en gammal reporter som följde mina instinkter att vilja få svar
      på stora frågor och små. Detta är en av de minsta.

      Du kan kanske – trots din fientlige tog mot mig – hjälpa mig på vägen.
      Jag lovar att trycka förklaringen i min nästa kolumn.

      Tack – och jag hoppas höra från dig
      M v h
      Staffan H

 4. Martina skriver:

  Dags att pensionera Heimersson. Han är BRUTALT ointressant (utan att han själv inser det).
  Männens kontroll- och maktbehov över kvinnor har inga gränser. Minsta detalj ska granskas och kontrolleras.

  Tänk vad mycket tid som män lägger (helt i onödan) på att kontrollera kvinnor!

  Tid som kunde användas så mycket bättre.
  Men bra att du svarade Maria för då kanske den gamle sover bättre. Han måste ha varit sömnlös pga ovissheten…

 5. Shed Light skriver:

  Av en person som anser att bygget av Öresundsbron är jämförbart med övergreppen i Ogaden (med våldtäkter, mord, folkfördrivning etc) kan man inte vänta sig så mycket.

  Men det går tyvärr 13 på ett dussin av dessa äldre ”gentlemen” i media.
  Hur k a n det vara så många som har så lite att oroa sig för så de måste hänga upp sig på tex kvinnors örhängen? Man tror inte det är sant.

 6. noboytoy skriver:

  Hahaha! Lo, du är underbar!
  Har f.ö noterat att Staffan gärna använder gula slipsar.

  Färger har betydelse, det vet alla En gul slips säger mycket om personen som bär den. Vad betyder det för brutal-antifemisen Staffan Heimersson att bära gula slipsar? Nyfiken Gul?

  Alla känner ju till de negativa egenskaperna hos personer som bär gult: försiktig, ynkrygg, fara, besegrad, oärlig, avundsjuk, sjuk, förrädare, varning.

  Källa:
  http://www.foretagande.se/om-farger-och-fargers-betydelse/

  • Lo skriver:

   Haha! Åh! Jag skulle läst det här innan jag svarade på hans meddelande. Vilket jag gjorde såhär:
   Hej igen Staffan.

   Det är självklart fel av mig att beskylla dig för någonting du inte har gjort, om du uppfattar det så är jag ledsen. Själv anser jag nämligen inte att så är fallet.

   Från Aftonbladets hemsida citerar jag dig: ”En Davidsstjärna kring halsen säger något om personen som bär den, liksom en berlock med ett hästhuvud – för att inte tala om Tors Hammare i halskedjan. Krucifix och hakkors har betydelse. Från avstånd följde jag grävarkalabaliken i Göteborg och har bara frågan: Vad betyder det för brutalfeministen Maria Sveland att hon både i halsband och örhängen bär pistoler?”.

   Det finns två alternativ på vad den korta utläggningen möjligen kan betyda:
   1. En fråga till Maria Sveland.
   2. En s.k retorisk fråga, en fråga som ställs på så vis att svaret redan är givet.

   I första fallet: Frågor ställs med begäran om ett svar. Är inte det en uppmaning? För att göra det klart för oss båda vad en uppmaning är googlar jag synonymerna: tillsägelse, vädjan, råd, anmaning, maning, anmodan, vink, påstötning.
   I andra: Det är i din utläggning då tydligt att du uppfattar brutalfeministen (kommer till det senare) Maria Svelands val av smycken på samma sätt som om hon istället haft Tors Hammar, Davidsstjärnan eller Hakkors; att hon vill berätta någonting med sitt val av smycken. Eftersom (tillåt mig att upprepa) svaret redan är givet betyder valet av smyckena ungefär: Maria Sveland anser att vapen är en bra symbol för hennes sätt att uttrycka sig. Det här är ett absurt antagande och jag tror inte att du uppfattar det som gällande för din fråga, men…

   Eftersom du inte uppmanar Maria (som du i mejlet skriver), dvs. frågar inte, så ljuger du. För om nu inte förväntar dig ett svar så måste din fråga vara en retorisk fråga, men då handlar det inte alls om ”en gammal reporter som följde” sina ”instinkter att vilja få svar på stora frågor och små”.

   Och angående härskartekniker och hierarkier så ingår inte ”en gammal reporter som” följer sina ”instinkter att vilja få svar på stora frågor och små” i någon slags undantagsverklighet. Härskartekniker används medvetet och omedvetet dagligen av personer i bättre ställning än deras ”diskussionspartner”. Jag uppmuntrar bara till självreflektion.

   Angående ”Brutalfeminist” undrar jag (ingen retorisk fråga) vad du syftar på. Vad skiljer en icke-brutalfeminist från en brutalfeminist?

   Mvh
   Lo

   Nu väntar jag med spänning på slutspurten. Sen tänker jag utgå från att han genomgår en kritisk granskning av sig själv.

   Nyfiken gul är förövrigt en fantastisk film

   • noboytoy skriver:

    Moahahahahah!!! Jag dööör här!! Go Girl!

    • Lo skriver:

     ”Du kunde ju kallat mig gubbslem” känns något pubertalt. Som att det är en lek i sandlådan vi sysslar med. Och förövrigt vadå ”vi skiter i pistolerna”? Menar han sig ha förlorat diskussionen, eller försöker han slingra sig ur med kuken i behåll? Jag är i chock!

     Här kommer svaret:

     ”Lo,

     Tack för bra svar.

     Vi skiter i pistolerna. Det är tydligt att de ingenting betyder.

     Brutalfeminist är min påhittade beteckning på de i mitt tycke
     överdrivet aggressiva tjejer som vill missförstå allting och ta varje
     kommatecken som ett tecken för förföljelse.

     Beteckningen på mig som ”en gammal reporter” är sanningsenlig. Jag är
     77 år, har jobbat som reporter i 62 och som kolumnist i 43. Det är
     självklart att det ger mig erfarenhet i att bedöma lägen. Men
     missbedömning är också en av mina sidor.

     Tack för att du skriver vårdat, snyggt och intressant.Du kunde ju
     kallat mig gubbslem.

     M v h
     Staffan H”

 7. Lo skriver:

  Tänkte jag skulle avsluta mitt långdragna mejlande med Staffan H

  ”Staffan,

  Varsågod för bra svar.

  Ja, vi kan skita i pistolerna om du så vill, förutom att det i det här fallet bar anledning till ditt ifrågasättande och upp… ja, eller vad det nu var av Maria Svelands val, samt mitt mejl till dig. ”Det är tydligt att de ingenting betyder” är visserligen fel, för de betydde mycket – för sin bärare, därmed inte sagt att det betyder något i sammanhanget ”grävkalabaliken” och ”brutalfeminist”, som du verkade tycka i ditt ”inlägg” på Aftonbladet, och även i det första brevet du skickade till mig. Men, låt oss lämna detta. Missförstånd är vanliga, lik som att försöka slingra sig ur obekväma situationer genom att dra streck, och vända blad.

  Det skulle aldrig falla mig in att kalla någon ”gubbslem” eller något annat som jag inte vet huruvida personen ifråga ställer sig till. Jag är rätt säker på att Maria Sveland inte uppskattar benämningen ”brutalfeminist”, speciellt eftersom hon inte stämmer in på din beskrivning av vad en ”brutalfeminist” är. En person som agerar när hen känner sig påhoppad, som ifrågasätter heteronormativa uttalande och heteronormativt behandlande, som kämpar för sin rätt att precis som andra offentligt få uttala sig, som kämpar för ett likvärdigt bemötande och jämställt samhälle ÄR en feminist. Enligt min åsikt så faller Maria Sveland in i den kategorin.

  Om ordet ”brutalfeminist” existerade skulle det sättas i motsats till ”brutalantifeminist”, och hur kan en vara mer eller mindre antifeminist? Det finns självklart olika riktningar inom feminism men ”brutalfeminist” är inte en av dem. Låt människor sätta sina egna etiketer så minskar du chansen att någon säger ”gubbslem” eller dylikt till dig.

  Angående din karriär som journalist, och även din imponerande ålder, så tackar jag för informationen.

  Mvh
  Lo”

  Nu ska jag ägna mig åt konsten att upphöra vara vårdad, snygg och intressant.

  • Lo skriver:

   Åh nej. Jag som trodde vi började bli vänner.

   ”Lo,

   ”… kämpar för sin rätt att som andra offentligt få uttala sig …”

   Oj oj. Medierna har stått vidöppna. Är det nån som lyfts fram debatten
   och konstant legat i omkörningsfilen är det väl Sveland? Men den
   situationen passar inte in om man ska ha offerrollen.

   Staffan H”

   Mitt svar, eftersom det är så svårt att Inte ta diskussionen (Maria jag vill veta hur du gör):

   ”Angående: ”Medierna har stått vidöppna. Är det nån som lyfts fram debatten

   och konstant legat i omkörningsfilen är det väl Sveland? Men den
   situationen passar inte in om man ska ha offerrollen.”

   Söta herr brutalantifeminist,

   Ja, dessvärre verkar det som att jag måste sjunka till din nivå för att få dig att förstå vad jag syftar på. Att det skulle råda någon form av jämlikhet bland Sveriges diverse könsroller är ett falskt faktum, och jag tvivlar att det ser annorlunda ut i medier. Att Maria Sveland tar det allmänna rummet i anspråk betyder att hon kämpar för att få uttrycka sig. Med förgående mening menar jag givetvis inte att de manliga (för den här frågan handlar om könsrollen man jämte övriga) journalisterna/människorna-som-uttrycker-sig-i-offentliga-rum inte har kämpat sig fram. Vad jag menar är att kvinnor Alltid granskas kritiskt, ofta med ”anti”-ord som subjektiv inställning. Det krävs idag, påstå helst inget annat (för om du gör det måste jag lägga ner tid som jag inte har på att samla bevis att skicka till dig), mer av en kvinna att säga saker som ”betyder” och som är ”sanna”. Tyvärr. Det här ÄR en av anledningarna till att feministiska rörelser fortlever, och frodas; att det inte har gått för långt med jämställdheten, för det Kan inte gå för långt med någonting som aldrig har existerat. När jag skriver att Maria Sveland kämpar menar jag kampen att bli läst utan förinställningen att ”det här är inte tillräckligt objektivt för att kunna vara på riktigt, hon är ju feminist och…”, och kampen att delta i diskussioner utan att bli förnedrad inför allmän beskådning, kampen att bli ”läst” utan att först bli bedömd efter utseende (kön och diverse könsrollsattribut).

   En person blir bara offer om andra utsätter denna för någonting negativt. Att ta sig ann en offerroll är inget någon gör för att få kraft i sina ord, möjligtvis för sympati, men det kan du väl inte på allvar mena att någon i det här fallet önskat få?

   Puss&kram!”

 8. Shed Light skriver:

  Jag hade följande konversation med Staffan H där han liksom inte verkade tycka att man ”skita” i pistolerna. Los mail blev nog obekvämt för honom.
  Jag kallade mig Marie i mailen med Staffan.

  **
  Nu tycker jag att män ska förklara varför dom har slips.
  Det jag undrat länge över. Verkar lite brutalmaskulint om du frågar mig.

  Varför är Reinfeldt renrakad på huvudet? Verkar lite skinheadsaktigt, nästan på ett brutalt sätt, om du frågar mig.
  Varför har Borg hästsvans? Varför har Hägglund såna konstiga brillor? Varför har osv..
  Finns många män att beta av. Sätt igång, var lite brutal.

  Hälsn
  Marie

  ”Tack för inlägg, som var påfallande kvickt.

  Ja, det ställdes vid regeringsbildningen 2006 ,många frågor om
  finansministerns hästsvans och ring i örat. Frågorna var inte
  ovänliga, bara nyfikna. Precis som i Fallet Sveland ville vi bara få
  en hint om vad som drev honom.

  Hägglunds glasögon har jag inte reflekterat över men jag ska studera
  dem nästa gång jag ser honom på bild.

  Reinsfeldts rskade huvud? Jag antar att det är Ashberginspirerat. Blir
  man tunnhårig är det lika bar att vara kal. Men jag vet inte.

  Det var länge sedan jag såg en man i slips.

  Söta Marie, du tror väl inte att det finns skilda regler för män och
  kvinnor? Mode är en jättegrej. Vi är nyfikna på hur människor ser ut
  och hur de klär sig. Även i en detalj som varför en författarinna där
  pistio kring halsen och i öronen.”

  M v h
  Staffan H

  3.
  Jo det finns t o m forskning på att kvinnor och män behandlas olika.
  Häpnadsväckande okunnigt av dig.

  Lite lustigt att du kommenterar mitt utseende.
  Du kan inte veta om man jag är man eller kvinna, jag kanske heter Anders.

  Hälsn
  Marie?

  Söta Anders, Marie eller vad du vill kalla dig,

  Söta är inte en värdering av ditt utseende utan en beprövad vänlig tilltalsform.

  Men om konversationen ska ske som en katt- och råttalek är den
  meningslös. Mina åsikter är övertänkta, mina svar allvarligt menade.

  M v h
  Staffan H
  **

  Jag undrar om han skriver ”söta” till sina manliga kollegor? Men han blev tydligen irriterad över att han visste vilket kön han tilltalade.

 9. Lo skriver:

  ”Det var länge sedan jag såg en man i slips.” 0ch ”Mina åsikter är övertänkta, mina svar allvarligt menade” klingar fint!

 10. jo skriver:

  URSÄKTA MIG, har jag missat något? Fridsamma Maria Svealand har gått ut med att blivit utsatt för hot och förföljelse av diverse rabiata manliga galningar. Men eftersom hon hade pistolörhängen på sig en gång, så är hon ”brutal”feminist? Brutal, som att vara våldsam och hota och brutalisera män då eller? Jag måste ha missat nåt för vad jag vet har detta inte inträffat.

  Ingen logik, grabbar.

  Ps. Fina email gott folk, bra jobbat där.

  • Lo skriver:

   ”Brutalfeminist är min påhittade beteckning på de i mitt tycke
   överdrivet aggressiva tjejer som vill missförstå allting och ta varje
   kommatecken som ett tecken för förföljelse.” /mvh Staffan H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *