Mycket klokt och intressant har sagts och skrivits om Belinda Olssons ”Fittstim -Min kamp” . De flesta har varit kritiska till programmets förenklade och stundtals fördummande syn på feminismen. Bland annat Moa Svan, (HÄR), Seher Yilmaz (HÄR) Marimba Roney (HÄR) Inti Chavez Perez (HÄR) och Ulrica Stahre i Aftonbladet,  Eigil Söderin i ETCJens Liljestrand i Expressen  med flera med flera (detta är bara ett axplock). Jag själv skrev följande text med kritik i ETC (HÄR).

En röd tråd, formulerad som tes i hennes program var att ”Feminismen inte tål kritik” och är för ”lättkränkt” och när kritiken sen kom mot hennes program är det det hon konstant upprepat gång på gång. Där ser ni, jag hade rätt, feminister tål inte kritik.

Idag hänger även programbeställaren och ansvarig utgivare  från SVT på debatten och skriver ett inlägg med samma märkliga argumentering (Läs HÄR)

De för ett fantastiskt cirkelresonemang som går ut på att kritiken mot programmet bevisar ”tesen” att feminister inte tål kritik.

”Det blir, möjligen ofrivilligt, ett intressant svar på frågan som Belinda lyfter i programmet – får man kritisera feminismen? Att döma av de mest högljudda inläggen, så är svaret nej, feminismen ska inte ifrågasättas.”

Ja. Men herregud, vad ska en säga? Vi tar det från början: Belinda Olsson gör ett program för SVT som sedan kritiseras från många olika håll. Vem är det egentligen som inte tål kritik här???

 

 

4 Responses to Belinda har svårt för kritik…

 1. Åsa skriver:

  Hear hear!

 2. Sven Lundberg skriver:

  Tack för en bra översikt av olika inlägg kring Belinda O:s teveserie..
  Tack också för din sakliga, skarpa hållning i debatten kring feminism och köns/makt frågor.
  Du är en förebild för oss alla!
  /Sven

 3. Sven Jacobsson skriver:

  Feminismen som bärande idé och omdanande kraft i samhället är nog större och starkare än Belinda tror. Helst ska rädda små pojkar som Lundell föras till marginalen och inte bli tema. Synd att ”jakten” på honom var så förutsägbar. Ännu ett tack för din sammanställning av artiklar, Maria
  svenjn.

 4. Ingrid skriver:

  Haha eller hur, sjukt ironiskt!
  Har precis börjat läsa din bok Hatet och är så jävla glad att jag valde den i bokaffären! Den är så sjukt bra, tydlig, konkret. Jag får liksom förklaringen till varför jag ibland undvikit att kalla mig feminist bland nya människor för att ”de inte ska bli upprörda”. Så tack för att du skrev den, ser fram emot att läsa klart den och sen läsa om den och få kött på benen i mina inre argument för feminismen när jag råkar på Pär Ström m.fl. i debattprogram.
  Fortsätt vara sveriges farligaste kvinna! You rock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *