Nätkärleken fortsätter strömma in i form av hundratals mail och meddelanden. Det är superfint och jag blir otroligt berörd och glad över att så många reagerat och upprörts över hatet och hoten.

Trist och allvarligt är att en del av media nu diskuterar detta som ”näthat” när det i själva verket handlar om ett kvinnohat. Ett kvinnohat som hör ihop med den övriga diskrimineringen av kvinnor. Kvinnohatet tar sig många olika uttryck, alltifrån lönediskriminering, underrepresentation av kvinnor i styrelser och på chefspositioner, det obetalda hushållsarbetet som kvinnor till största delen utför, och inte minst i form av den misshandel och det sexuella våldet som hotar oss i såväl vår absoluta närhet (våra hem, våra partners) som i det offentliga rummet. Allt detta är uttryck för kvinnohatet och signalerar till både kvinnor och män att kvinnor är mindre värda. Vi måste våga se aggressionen som ligger bakom det faktum att kvinnor får en sämre lön än män. Till exempel. Och så vidare.

Vi måste också våga se den aggression som ligger bakom mäns våld mot kvinnor och det sexuella våldet som finns i alla flickor och kvinnors absoluta närhet. Hur denna realitet hör ihop med det hat och hot som uttrycks på nätet och i mail. Det är givetvis ingen slump att så många av hoten uttrycker detta bokstavligt: vi ska dö, våldtas, misshandlas. Hot som återspeglar verkligheten.

Om vi inte vågar närma oss detta kvinnohat utan fortsätter diskutera det i termer av ”näthat” kommer det aldrig bli en förändring. Att prata om kvinnohatet som ”näthat” är att förenkla ett mycket komplext samhälleligt utbrett problem.

Detta är en samhällsfråga som bränner och rör något mycket svårt och smärtsamt; män som hatar kvinnor. Det är på tiden att vi rannsakar vår nationella självbild som ett jämställt och tolerant land och vågar se mörkret som finns här mitt ibland oss. Våga se och diskutera männen som hatar kvinnor. Ett hat som så gott som alltid går hand i hand med rasismen och den diskriminering som existerar sida vid sida med diskrimineringen av kvinnor.

 Och om du är en av alla dom som undrar vad du kan göra: Fortsätt kärleksbomba de skribenter, journalister, författare,  politiker, bloggare osv som du tycker gör ett bra och viktigt jobb. En annan konkret och bra sak du kan göra är att teckna en prenumeration på nättidningen Feministiskt Perspektiv som skriver om det som övrig media ofta missar.

Vill du läsa och diskutera detta mer kan du snart köpa min bok som handlar om allt detta ”Hatet –en bok om antifeminism”. Finns att förbeställa på Adlibris HÄR eller i en bokhandel nära dig om bara någon vecka.

 

 

13 Responses to Bakom det så kallade ”Näthatet” finns ett kvinnohat

 1. Angelica Harms skriver:

  Mina varmaste tankar! Våga fortsätta ta plats!

 2. Marianne skriver:

  Hej Maria,

  Jag vill tacka dig för de välskrivna och fakta baserade artiklar du skriver samt för att du delar med dig av dina åsikter och reflektioner och för din medverkan i Uppdrag granskning! Oerhört viktigt att prata om hot, våld som pågår mot kvinnor och barn i olika sammanhang och att det synliggörs på många olika sätt. Vill tipsa dig om en kanadensiskt familjeterapeut som heter Allan Wade som har bidragit till ökad kunskap i mitt arbete med våldsutsatta kvinnor och barn. Han pratar om vikten av att belysa det motstånd som våldsutsatta personer gör i samband med att de utsätts för våld och/eller hot och menar att varje människa som blir kränkt gör motstånd på något sätt och det kan vara olika hur detta motstånd uttrycks. Bara för att hen inte kunde stoppa våldet så betyder det inte att hen accepterar att bli utsatt för våld. Omgivningen bär ett stort ansvar när någon berättar om våld eller hot särskilt tänker jag på den respons som en våldsutsatt person kan få när första gången berättar om våld. Jag är glad att läsa att ni efter programmet Uppdrag granskning har fått många positiva omtänksamma kommentarer, det värmer hjärtat att se att många bryr sig.. Tack Maria jag kommer att fortsätta läsa dina artiklar och böcker! vänligen Marianne

 3. Kashka från Bagdad skriver:

  Jag har vetat vem du är jättelänge, och alltid sett det som en självklarhet att du är ett geni, och nästan utgått från att majoriteten inser det. Och de gör de, men de är också tysta.
  Jag är inte en särskilt aktiv kommentator, men jag kanske borde ändra på det.
  Om nätkärlek kan fungera som en motvikt till det sexistiska näthatet är jag på.
  Du är en positiv kraft. Och du behövs.

  Tack!

 4. Elisabet Heigard skriver:

  Maria, tack för att du fortsätter!
  Du inspirerar och det hjälper oss andra att orka ta diskussionerna i våra mer privata sammanhang. Jag ser framemot boken!
  Elisabet Heigard

 5. payday loan skriver:

  I appreciate the good work you are doing! I’ve really enjoyed reading it. You’ve arouse me a great interest. I’ll investigate it more. Keep up doing it!

 6. Lars Ericsson skriver:

  Hej Maria! Många tack för dina viktiga insatser i den offentliga debatten! Vänliga hälsningar Lars Ericsson

 7. Isac skriver:

  Lite mer nätkärlek! Heja heja!

  Ska bli riktigt skoj att se dig samtala med Nordström på Littfest i Umeå.

  Kör hårt!

 8. Moa skriver:

  Hej! Vill bara säga att jag tycker du är grym! Artikeln i Dn idag var toppen. Sen ett tag tillbaka lyssnar jag på Heliga familjen under långa promenader. Hittade programmet av en slump och måste tacka dig o de andra som gjort det – fyfan vilket bra program! Känner mig stärkt! Vill inte att avsnitten ska ta slut 🙁
  Kämpa på! Du är lysande!

 9. Jennie M skriver:

  Så bra och så sant skrivet. Det som är bra i det hela -trots förskönande omskrivningar- ä r det faktum att mäns hat mot kvinnor kommer upp på tapeten. Förr har det hela tiden sopats under mattan, tystats ned så ofta -även då fakta genom t ex forskningsempiri talat sitt tydliga språk. Det har liksom inte passat in i konstruktionen av det ”jämnställda Sverige” – som ju de facto gortfarande ä r en konstruktion, Ser fram emot din bok!

 10. Linda Persson skriver:

  Finaste Maria! Jag blir så lycklig och varm över att du orkar vara längst fram, då orkar vi andra som är lite längre bak oxå! Kram

 11. Anja skriver:

  Hej Maria!

  Jag tycker du är en väldigt klok människa och önskar att alla skulle vara lika insiktsfulla och medvetna som du 🙂 (och jag)

  kram från
  /anja

 12. Hanna skriver:

  Tack för dina kloka ord Maria! Massor av Kärlek till dig för att du står på dig, fortsätter skriva och sprider pepp trots alla människor som inte kan hålla inne sitt förakt. Det behövs verkligen att folk höjer sina röster och reagerar å analyserar på det sätt som du gör. Du är en stor inspirationskälla!!

 13. Annica skriver:

  Här kommer ett kärleksmeddelande. Jag tycker det du gör är fantastiskt!
  Annica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *