BitterfittanBitterfittan (2007)

Hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar?

Sara är 30 år och redan bitter. En riktig bitterfitta faktiskt. Så en dag i januari när allt blir outhärdligt, lämnar hon man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa. Med sig på resan har hon Erica Jongs 70-talsklassiker Rädd att flyga, och hon läser och undrar hur det kunde gå så långt att hon längtar mer efter en hel natts sömn än ett knapplöst knull.

Det var ju inte så här det skulle bli. Hon drömde ju bara om kärleken som alla andra. Men Sara känner sig lurad och bitter när hon tänker på alla kvinnor hon känner som liksom hon dräneras på energi i familjefängelset. Är det ett ofrånkomligt arv i rakt nedstigande led -– från hennes rastlösa mammas diskande eksemhänder till hennes eget nervösa duktighetskomplex?

Bitterfittan är en vildsint uppgörelse med kärleksmyten. En roman som vågar ställa de svåraste frågorna om identitet, jämlikhet och föräldraskap.

Knivskarp bild av det kluvna moderskapet
Bitterfittan handlar om mig
Bitter med stil
Låt bitterheten brinna
Det bittra arvet

Att springa

Att springa (2010)

Hur ska man beskriva vänskapen, den största kärleken av alla? När Emma är tillsammans med Julia är luften alltid full av syre, fladdret i bröstet försvinner och skrattet ligger liksom på långkok. Bubblande nära att koka över, varje sekund. Det spelar ingen roll att deras mammor avskyr varandra. Gisela som luktar rengöringsmedel och parfym , och Annika med stuprörsjeans och förkärlek för rökt te och rödvin. Tillsammans är Emma och Julia oövervinnerliga. Men så en dag i slutet av sommarlovet står plötsligt en man med rabarbersvaj i skogen där de brukar hålla till. Hans uppdykande blir startskottet för en rad händelser som för alltid kommer förändra dem.

Med humor, ömhet och svärta skildrar Maria Sveland svårigheterna med att närma sig det ofattbara. Att springa Är en berättelse om det magiska gränslandet mellan barndomen och vuxenvärlden. Om vuxna som sviker, och om hemligheter som man inte ens kan dela med sin bästa vän. Men också om att finna styrka och vänskap där man inte trodde den fanns.

Min mormors historia (2009)

Min mormors historia

I Min mormors historia skriver tolv kända svenska kvinnliga författare ur fyra generationer personligt om sitt förhållande till sin mormor. Det är tolv inkännande och avslöjande berättelser om mormödrar som har gjort avtryck och som nu träder in i litteraturhistorien.?   Kvinnornas livshistorier handlar om passion och förbjuden kärlek, överhet och underklass, drömmar och vardagsliv, ordens makt och ordlöshetens förbannelse, tillhörighet och utanförskap, längtan och sorg, sjukdom och ond bråd död. Men också om stark livskraft, lysande kreativitet, medmänsklighet, värme och uppfriskande influenser från andra kulturer.?   Relationen mormor-mamma-dotter/dotterdotter är ett genomgående tema. Och sällan har begreppet ”kvinnors frigörelse” fått en sådan stark innebörd. Samtidigt är boken en hyllning till alla mormödrar – både till dem som följde den utstakade vägen och till dem som gick sin egen väg. Läs och bli berörd!

De tolv författarna är: Agneta Pleijel, Birgitta Stenberg, Märta Tikkanen, Bodil Malmsten, Inger Frimansson, Katarina Mazetti, Maria Ernestam, Åsa Linderborg, Mian Lodalen, Maria Sveland, Emma Hamberg, Zinat Pirzadeh

Min mormors historia recension expressen

 

Happy Happy -En bok om skilsmässa  (2011)

Redaktörer: Maria Sveland och Katarina Wennstam

Att gifta sig är lycka, att skiljas är olycka. Eller?

Vi vill prata om glädjen som också kan komma ur en skilsmässa. För bredvid sorgen finns lyckan, bakom smärtan finns njutningen, och ovanför skulden flyger friheten. I Happy Happy skriver tio tongivande författare om exfruar som dansar i vardagsrummet, ledsna mammor som röker under köksfläkten, före detta par som blir bästa vänner och skilsmässobarn som strålar. Vi får läsa om äventyrslängtan och frihetstörst, vi får ta del av kärleksförklaringar, barndomsbekännelser och lyckönskningar.

Det här är berättelser som vill stärka alla som skilt sig – och få dem som inte skilt sig att bli sugna, eller åtminstone mindre rädda, om de en dag väljer att gå vidare, framåt och uppåt, mot oanande höjder!

Medverkande är: Maria-Pia Boëthius, Pernilla Glaser, Mari Jungstedt, Åsa Larsson, Mian Lodalen, Gudrun Schyman, Mia Skäringer, Maria Sveland, Katarina Wennstam och Helena von Zweigbergk.

Hatet -en bok om antifeminism (2013)

Det kom ett brev med ett dödshot. När den första rädslan lagt sig gör sig vreden startklar och ett skrivande tar vid. Hatet -en bok om antifeminism är en berättelse om ett Sverige i förändring där ett nytt debattklimat sakta vuxit fram, och där det blivit alltmer legitimt att avsky feminismen och dess företrädare.

Hur kommerdet sig att föraktet och aggressiviteten mot feminister och kvinnor ökar just nu? Vad får hatet för konsekvenser? Hur kan feministhatet förstås utifrån ett historiskt och politiskt perspektiv?

Genom intervjuer, analys och kartläggning av antifeminismen visar Maria Sveland hur allvarligt läget är, både för feminister och enskilda kvinnor.

Den här boken är en larmklocka och en uppmaning till alla som säger sig stödja idén om rättvisa och mänskliga rättigheter.

 

Systrar och bröder (2013) 

Nora, Hedda och Per kämpar på olika sätt med att hantera sin barndom. Noras grandiosa inställning till kärlek och familjeliv lägger sig ständigt i vägen för den verkliga lyckan. Istället för att vara glad med Henrik och barnen stör hon sig på hans förkärlek för juridik och tacos. 

Hedda går på konstfack där hon uteslutande sysslar med att skulptera pistoler i olika material och färger Men helst av allt vill hon bara sova.

Per oroar sig mest för sin begynnande flint som han filmar med mobilen varje kväll. På dagarna säljer han massage, marijuana och ambientmusik till medelålders kvinnor.

Som en osalig ande svävar deras döda mamma Anita över dem, medan pappa Göran, alkoholisten som ingen riktigt räknar med längre , plötsligt försvinner under mystiska omständigheter på en resa till Transylvanien.

Systar & bröder är en fortsatt undersökning av kärnfamiljen och dess neuroser.

 

Comments are closed.