Äntligen är min nya roman Gråleken färdig, tryckt och på plats i affärerna! Bara köpa -och köpa vill du såklart eftersom du vill att jag ska fortsätta skriva böcker 😉

Det är egentligen två historier som blev till en. Såhär var det; för några år sedan berättade några vänner till mig om ön Anholt där de spenderat många somrar och där det hände märkliga saker. Oförklarliga gestalter som försvann lika plötsligt som de dök upp. En öken som upptog större delen av ön, gamla förlista skepp som öborna en gång i tiden plundrat och om öbor som aldrig lämnat ön under sin livstid. Det satte igång min fantasi och jag började fundera på en berättelse som skulle kunna utspela sig på denna magiska, märkliga plats. Däremellan kom det lite andra böcker samt en graviditet och förlossning (mitt tredje barn).

När relationsdramat om Julia och Jesper började ta plats insåg jag en dag att det skulle passa utmärkt att låta den historien utspela sig på Anholt. Det karga ökenlandskapet, isoleringen som ön innebär samt de oförklarliga syner som uppenbarade sig då och då blev en tacksam scen till det inre drama som Jesper och Julia går igenom.

Jag åkte dit i början av september 2017 för att göra research och det visade sig att Anholt var precis så vackert och skrämmande som jag hade föreställt mig. Sommargästerna hade lämnat ön så de små vägarna låg tomma och ödsliga (det finns bara ett hundratal bofasta öbor). Ett milt höstregn gjorde att jag var konstant blöt och lite frusen medan jag cyklade runt på min hyrda cykel för att upptäcka ön. Då och då stannade jag vid något öde sommarhus och snokade runt tills jag hittade det hus som jag föreställer mig att Jesper och Julia lånar de veckor de befinner sig på ön.

Om jag var med om något oförklarligt? Nej, tyvärr.

Berättelsen om Julia och Jesper är i sig en klassisk relationsroman om den sorgliga maktkamp som alltför ofta tycks uppstå i kärleksrelationer. En slags modern version av Strindbergs Fröken Julie. Om klass och kön som överskuggar kärleken dem emellan. God läsning!

Ps Tack Jonas och Lisa för alla fantastiska historier om Anholt ds

 

Handling:

Julia och Jesper åker med sin fem månader gamla dotter till en ö i Kattegatt, mitt emellan Sverige och Danmark, där de fått låna ett hus över sommaren. Med miljöombyte och lugn och ro hoppas de hitta tillbaka till varandra efter några omtumlande månader då gräl och missförstånd alltmer tagit över deras samliv. Olikheterna som de från början fascinerades av och älskade hos varandra väcker nu mest irritation och förakt.

Väl framme i huset, på ön med dess vidsträckta öken, blir ingenting som de hade hoppats. Julia tvivlar på sina sinnen och hon tycker sig se syner och höra oförklarliga ljud. Eller handlar det bara om utmattning och amningshormoner i kombination med vinet hon dricker för att dämpa ångesten?

Maria Svelands klaustrofobiska relationsroman utspelar sig på den mytomspunna danska ön Anholt. Gråleken är en berättelse om den förödande destruktivitet som kan uppstå i en relation. Om projektioner och längtan, maktkamp och svek.

 

One Response to Gråleken

  1. Jenny Rydell skriver:

    Just läst färdigt boken, fantastisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *