En vecka har gått och versionerna om vad som hände under Grävs Late night show går isär. Efterhandskonstruktionerna haglar. Det är förståeligt att arrangörer och inblandade (tex en kritiserad passiv moderator Sara Wennerholm) har ett behov av att mildra  sitt agerande. Inte desto mindre irriterande när jag läser att Grävs ordförande  Terje Carlsson tar det hela ett steg längre och faktiskt ljuger när han skriver om deras intentioner och inbjudan såhär:

”Tanken var att det skulle bli ett samtal i barmiljö på fredagskvällen om gränser och gränslöshet inom journalistiken. Vi var noga med att det skulle vara jämn könsfördelning, två manliga och två kvinnliga deltagare under ledning av en kvinnlig programledare och en manlig ”sidekick”. Och vi var mycket nöjda med den panel vi kunde presentera: kända medieprofiler med stor debattvana. Deltagarna i diskussionen var informerade om att det skulle vara högt i tak.”

I mail och telefonsamtal bedyrade han som sagt upprepade gånger att det handlade om ett ”trevligt, avslappnat samtal i Skavlans anda”.

När jag uttryckte att jag inte var upplagd för debatt så försäkrade han att det inte alls handlade om en debatt. Ingen gång sa han heller att de ville få till en debatt där det skulle vara ”högt i tak”, vilket kan tolkas som ”okej att hoppa på varandra”. Samma sak när jag pratade med Sara Wennerholm om upplägget för kvällen. Jag påpekade att jag inte var upplagd för en aggressiv debatt med påhopp varpå hon bedyrade att det inte var intentionen och att det dessutom var hennes ansvar som samtalsledare att i såna fall styra upp om något sådant skulle inträffa.

Terje Carlssons version/efterhandskonstruktion går att läsa HÄR

Jag har också förstått att såväl Sara Wennerholm som Terje Carlsson har kopplingar till  SVT Göteborg och att det finns en stark kollegial kåranda där Janne Josefsson är översteprästen. Jag fattar att de inte vill göra sig osams med honom och sedan riskera att stöta ihop med honom dagligen på sin arbetsplats, SVT Göteborg. Efter att ha erfarit hans aggressivitet på nära håll kan jag förstå att man drar sig för att behöva vara utsatt för det  även om det är sorgligt och fegt.

Däremot har Jannes chefer ett ansvar att erbjuda honom en kurs för att lära sig hantera sina aggressionsproblem. Kanske en kurs i yoga så han lär sig andas, eller skicka honom på massage så han blir lugn och fin?

Tyvärr verkar ingen ha filmat eländet men det finns som sagt de som var där och som beskrivit sin version. En av dessa är Stefan Åberg som skildrar detta HÄR.

Sofia Mirjamsdotter som var en av kvinnorna som stormade scenen och avbröt skiten skildrar det som hände HÄR och HÄR

Några andra kloka synpunkter och reflektioner om kvällen erbjuds av bland andra My Glans Vingren som skriver om det HÄR

Felicia Ohly skrev ett inlägg på SVT Debatt där hon erbjuder kurs i Feministiskt självförsvar på Gräv nästa år HÄR. Hoppas de antar erbjudandet. Det lär behövas.

Och om du tillhör dem som tänker att ”herregud, lite mothugg får man väl tåla” så vill jag påpeka att detta inte handlade om att inte kunna hantera att någon inte tycker som jag. Hade Janne eller de andra framfört sina frågor/åsikter på det sätt som är brukligt när man medverkar i ett offentligt panelsamtal hade jag aldrig reagerat. Detta handlade aldrig om ett samtal eller ens en debatt, det var ett raseriutbrott där tonläget omöjliggjorde en dialog. Att flera kvinnor grät av upprördhet efteråt och att några stormade scenen för att avbryta säger något om att de inte heller upplevde det som ett samtal, eller ens en debatt. Jag har deltagit i många samtal, debatter osv men aldrig varit med om att delar av publiken börjar gråta eller stormar scenen.

Well, nu lägger jag detta bakom mig och drar till Rom några dagar.  Eh? Ur askan i elden -detta patriarkatets högborg/rövhål?

Jo. Men ändå. Det kommer bli finfint. Sol, pasta, museer, kardinaler, storpåvar och småpåvar, katolsk kitch, limoncello…

Arrivederci!

 

 

 

 

2 Responses to En vecka senare

  1. _malin skriver:

    och Ebba von Sydow har kommenterat diskussionen utifrån egna erfarenheter av översteprästen här

  2. Ola skriver:

    Inga-lill Bengtsson från Kristianstadsbladet spelade in debatten (om än utan bild). Den finns nu tillgänglig här:

    http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1841984/Har-kan-du-lyssna-pa-gubbslem-debatten.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *